· 

Katten en tropische temperaturen

De zomer is in aantocht en vandaag mogen we al genieten van een tropische dag met temperaturen rond de 30 graden. Op zich houden katten van warmte en ze kunnen dan ook vrij goed tegen de hitte, in ieder geval beter dan de meeste mensen. Het is niet voor niets dat ze vaak de plek bij de verwarming, de kachel of achter het raam in het zonnetje opzoeken.

 

Toch kan ook een kat oververhit raken. Zweten kan een kat alleen via zijn pootjes en die zijn in verhouding tot zijn lichaam wel erg klein om de overtollige hitte kwijt te kunnen raken. Hoe zorg je ervoor dat je kat niet teveel last heeft van de hitte? Dat lees je in dit blogje!

 

 

Rustig aan

Net zoals wij mensen een tandje terugschakelen als het erg heet is, doet een kat dat ook. Hij zal zelf een rustig en koel plekje opzoeken. Misschien slaapt hij meer en eet hij minder. Dat is op zich geen probleem, zolang je kat blijft eten. Grote kans dat hij dat pas later op de avond gaat doen als het wat afgekoeld is.

 

Gun je kat deze rust en ga niet met hem spelen. Als je met je kat zou spelen, zou hij het alleen nog maar warmer krijgen. 

 

Verkoeling

Geef je kat toegang tot de koelste plek in het huis. Misschien is dat in de badkamer, waar de tegels nog lekker koel zijn. Of in de slaapkamer, waar het rolluik dicht kan. Zorg dat de deuren in huis open staan en geef je kat zodoende de keuze om een plek uit te kiezen die voor hem comfortabel is. 

 

Daarnaast kun je je kat extra verkoeling aanbieden. Er zijn bijvoorbeeld koelmatten te koop die bij aanraking koelte afgeven. Ook zijn er Ice Pods verkrijgbaar die als een soort koelelement werken nadat de Ice Pod in de vriezer heeft gelegen. Wikkel de Ice Pod wel in een doek of deken om te voorkomen dat de kat in aanraking komt met het ijskoude oppervlak. Een andere manier om voor verkoeling te zorgen is een ventilator die de lucht langs een zak ijsblokjes blaast, zodat afgekoelde lucht de ruimte in wordt geblazen. In alle gevallen is het belangrijk dat de kat de keuze krijgt om hier wel of geen gebruik van te maken; hij weet zelf heel goed waar hij behoefte aan heeft.

 

Een andere mogelijkheid is een bak, emmer of teil met water neer te zetten zodat de kat lekker in het water kan kliederen en zijn pootjes kan koelen. Door bijvoorbeeld robotvisjes in het water te doen of doppen van lege flessen op het water te laten drijven, kan dit een leuke, rustige en verkoelende bezigheid zijn voor je kat.

 

Kaal scheren? Niet doen!

Mensen vragen wel eens om hun kat preventief kaal te scheren zodat hij het niet zo warm zal hebben. Deze gedachtegang klopt niet! Een kat heeft een vacht voor de isolatie. Dat is isolatie tegen de kou én tegen de hitte. Tevens likt een kat zijn vacht. Met het verspreiden van het speeksel (vocht) over de vacht, zorgt hij ook voor verkoeling van zijn eigen lichaam wanneer het speekselvocht verdampt.

 

*Er zijn nog veel meer redenen om een kat niet zonder aanleiding kaal te willen scheren, daarover meer in een volgend blog. 

 

Hydratatie

Een kat is van nature geen hele goede drinker. Zorg er daarom voor dat er altijd meerdere waterbronnen beschikbaar zijn. Een drinkfontein helpt om de kat beter te laten drinken, maar ook een (glazen/doorzichtige) waterbak met een bijvoorbeeld een niet-giftig waterplantje of steentjes op de bodem kunnen al voor uitdaging zorgen om meer te drinken. Zorg er met deze hitte voor dat er extra waterbakjes of -fonteinen beschikbaar zijn in de verschillende ruimten in het huis. Vergeet ook de kat die buiten rondloopt niet en zet extra waterbakjes neer rondom het huis en in de tuin. 

 

Voorkom verbranding

Net zoals mensen kunnen ook katten verbranden door de UV-straling van de zon. Met name witte katten zijn hier gevoelig voor. De delen die het snelst verbranden zijn met stip op 1 de oren, gevolgd door de neusbrug en de buik. Met name de oorrandjes waar weinig haar groeit, zijn erg gevoelig voor verbranding. Er is speciale zonnebrandcrème voor katten verkrijgbaar. Dit is geen overbodige luxe, want huidverbranding leidt tot een beschadiging van de huid en dat kan in het meest ernstige scenario huidkanker als gevolg hebben.

 

Dierenarts raadplegen

Ondanks alle goede zorgen kan het toch gebeuren dat een kat oververhit raakt. Eet je kat echt niet meer, ook niet als het 's avonds binnen wat afgekoeld is en je hem z'n lievelingskostje aanbiedt? Moet hij overgeven en is hij erg lusteloos? Heeft je kat koorts, kwijlt hij en ligt hij te hijgen? Dan toont je kat tekenen van oververhitting. Raadpleeg in dat geval, ook in geval van twijfel, altijd een dierenarts!

 

Bronvermelding:

www.myhappypet.nl

www.praktijkvoorkattengedrag.nl

www.licg.nl