· 

Review: Allerderm spot-on

Toen ik de opleiding voor kat-, huid- en vachtvriendelijk kattentrimmer volgde aan het HKI, werd er gesproken over Allerderm spot-on. Dit middeltje zou wonderen verrichten voor droge huiden en droge vachten. Ik was wel benieuwd naar de werking, dus ik ben het zelf gaan testen. 

 

Disclaimer: deze review schrijf ik vanuit eigen interesse en om mijn ervaring met dit middel te delen. Ik krijg hier geen enkele vergoeding voor. Mocht je na het lezen van deze review besluiten om het middel te gaan gebruiken, lees dan altijd goed de bijsluiter door. 

 

wat is allerderm spot-on?

Allerderm spot-on is een product van producent Virbac. Het middel zit in pipetjes en is verkrijgbaar voor honden (4 ml. per pipet) en voor katten en kleine honden (2 ml. per pipet). In een doosjes zitten 6 pipetjes. Allerderm spot-on is vrij verkrijgbaar, dat wil zeggen dat er geen recept van de dierenarts nodig is. Diverse webwinkels bieden dit product aan, evenals diverse dierenwinkels en dierenartspraktijken.

 

De huid produceert bevat ceramiden, cholesterol en vetzuren. Dit is het lipiden-complex. Enerzijds zorgt dit ervoor dat de huid soepel blijft, anderzijds zorgt dit ervoor dat de vacht door de huid gevoed kan worden. De vacht is dan soepel en glanzend omdat de haarschubben mooi gesloten zijn. In een vacht met droge haren, ontstaan vaak klitten. De haarschubben staan namelijk open, waardoor de haren aan elkaar blijven haken.

 

Wanneer de huid beschadigt of wanneer er sprake is van een (te) droog klimaat, wordt de werking van het lipiden-complex verstoort. Allerderm spot-on vult de tekorten aan, waardoor de huid en daardoor de vacht weer gevoed wordt. 

 

De test

De winterperiode is bij uitstek de periode om Allerderm spot-on te testen. De verwarming staat maximaal aan, waardoor er een droog klimaat heerst in huis. Ik vond dat mijn ragdolls Beer (6 jaar), Lily (6 jaar) en Ianthe (bijna 9 jaar) een wat drogere en meer pluizige vacht hadden, dus dat was het ideale moment om Allerderm toe te passen. Zodoende kregen ze alle drie rond de kerst een pipetje Allerderm. 

 

In tegenstelling tot pipetjes tegen vlooien, kwam er geen penetrante geur van het middel af en prikte het niet in m'n ogen en neus. Het middel ruikt heel neutraal. Een gedragsmatige reactie van de katten was dan ook nagenoeg niet aanwezig, waar ze bij de vlooienmiddelen nog wel eens chagrijnig kunnen reageren.

 

Na de toediening (pipetje leeg geknepen tussen de schouderbladen op de huid) bleef er wel een flinke natte plek achter. Na ongeveer een dag was die verdwenen. 

 

Een paar dagen tot een week na de toediening, waren de vachten van de ragdolls voelbaar zachter. Beer en Lily  hebben geen vacht die gauw klit, maar de vacht van Ianthe is mega klitgevoelig. Het viel op dat er na de toediening geen nieuwe klitten meer in haar vacht kwamen, wat een fijne verrassing! Volgens de bijsluiter zou je de pipetjes tweewekelijks moeten herhalen, maar ik besloot het eerste even aan te kijken. Een maand na de eerste toediening heb ik de drie ragdolls opnieuw een pipetje gegeven, omdat ik merkte dat de vachten weer wat droger werden. Bij Ianthe heb ik 1 klitje in haar oksel en een kleintje in haar kraag weg geschoren, waar ik normaliter in deze periode van het jaar beide oksels, liezen, kraag en broek behoorlijk in de gaten moet houden en regelmatig kort(er) moet scheren. 

 

De vacht van Beer en Lily is tot op de dag van vandaag nog steeds lekker zacht. Ianthe heeft nog een derde pipetje gekregen. 

 

Conclusie

Ik ben echt ontzettend tevreden met de resultaten! Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. Ik vond mijn ragdolls altijd al lekker zacht, maar ik had nooit gedacht dat hun vachtjes nog zoveel zachter konden worden. Daarnaast bleven de klitten bij onze klittenkoningin Ianthe nagenoeg weg, dus dat was zeker een enorm pluspunt. 

 

Ook de katten van klanten geef ik soms een pipetje. Als ik zie dat de huid wat schilfert van de droogte, of wanneer de vacht heel droog aanvoelt dan bied ik het aan. Allerderm is een mooie booster voor de huid en vaak is 1 pipetje als afsluiting van de trimbeurt al genoeg. Van een aantal klanten heb ik een berichtje gehad dat ze hun kat zo lekker zacht vonden. Erg leuk om te horen en natuurlijk ook erg fijn voor de katten in kwestie. Een gladde vacht is immers een minder klitgevoelige vacht!

 

Let wel: Allerderm spot-on is geen wondermiddel wanneer er al klitten in de vacht zitten of wanneer er zelfs vilt in zit. Het werkt wel om de huid en daarmee de vacht te voeden en klitten/vilt te voorkomen. Blijf bij een aanhoudende ernstig droge huid of ernstig doffe vacht niet zelf dokteren, maar ga dan naar een dierenarts om de oorzaak te achterhalen. Mogelijk is er meer aan de hand dan alleen een verwarming die voor een droog klimaat zorgt. 

 

 

Bron foto Allerderm: https://www.dierapotheker.nl/allerderm-spot-on